De zomer is magisch

'The summer is magic'. Ken je die hit nog uit 1994? We houden vast aan het ideaalbeeld: We vertrekken in de auto richting het zuiden. Een volle thermoskan met koffie, een tube Zaanse mayonaise en voor ieder 8 witte kadetten met gehaktbal. Vlak voor de Zeeburgertunnel, stikt er al iemand in een kadetje, is er al koffie gemorst op een schone broek en roept één van de kids vanaf de achterbank dat er kauwgom in de haren zit. Toch cruisen we verder over de A10. Het maakt geen ruk uit. We hebben de vangrail ontweken. Het is vakantie!

De realiteit brengt ons weer terug in de werkelijkheid. Komen we dit jaar wel in Frankrijk? Komen we uberhaupt ooit nog eens in het buitenland? Of zitten we vast op Hollandse bodem? En ik hoor ons denken: 'Het is vooral zo zielig voor onze kinderen dat we niet op vakantie kunnen.' Ik denk dat juist wij, volwassenen, de zielige zijn. Die kinderen hebben de vaardigheid nog om te fantaseren. Wij zijn dat met het volwassen worden grotendeels verleerd.

Belangrijk in het nummer 'The summer is magic' is ook het opvolgende stukje: 'You have to imagine'. Dus ga aan de slag en train vanaf nu iedere dag je mentale vaardigheid om te visualiseren. Zet je gedachten over een ver oord om in een beeld. Gebruik je zintuigen. Zie. Hoor. Proef. Ruik. Voel. 

Kijk naar de staanplaats in jouw achtertuin, speciaal voor jouw tentje vrijgehouden. Luister met je buren (op anderhalf meter) naar de silent disco, die je ongedwongen hebt verkozen boven die woomoonparty op Ibiza. Proef in je allerbeste pak van die heerlijke maaltijd aan je eigen keukentafel. Ruik het verse gras als je gaat longboarden aan de boulevard van Nice in het Twiske. Breng de nacht door naast het zachte lichaam van je vakantieliefde, jouw eigen man of vrouw.

En natuurlijk zijn er hier en daar wat beperkingen waar we omheen zullen fantaseren en visualiseren. Mogelijk is de gezondheid ons niet gegund. We weten het nog niet, dus voor nu laten we positief blijven. Bereid je voor op het vertrek in juli en begin met oefenen. Dan hebben we misschien net zo’n leuke vakantie als onze kinderen, die een kei zijn in fantaseren. Heeft u nog leuke tips? Dan hoor ik ze graag. Onze zomer wordt magisch.

The summer is magic - Playahitty

(G)EENZIN(S)

En vandaag belde een van mijn trainingsmaten op en discussieerden we over de abrupt afgebroken processen en het verliezen van het controlegevoel. Het samenwerken met mensen richting een bepaald doel, het wel of niet meer kunnen fietsen van ‘the ride’, uren onze vrienden opjagen door de Noord-Hollandse polders. Het antwoord op alles is en blijft ritme, omdat het onze gezondheid bevordert. Maar zin en motivatie zijn dezer dagen ver te zoeken. Waarom trainen voor iets wat misschien niet meer plaats gaat vinden? En het handhaven van ritme, lijkt te gaan leven volgens een saai en eentonig protocol. Depressie ligt op de loer.

“Kim wat zijn de tips?” Maar het blijven tips, want ieder individu heeft iets anders nodig. Het vergt ook gerust wat tijd om te ontdekken op welke brandstof je leeft. Ikzelf zou een pro kunnen zijn in het zoeken van zin. Ik heb veertien jaar aan de top geschaatst met de droom een Elfstedentocht te winnen. Ik trainde als een malle voor een wedstrijd die er nooit ging komen. Maar wat maakte het waard? Dat heb ik gelukkig nog mogen ontdekken. Het gevoel van de wind door mijn haren. Mijn flexibele ritme. En toen ging ik met "pensioen" en ging ook mijn zoektocht naar zin weer van start. Vragen die ik je dus zou willen stellen. Wat vind je leuk? Wat vind je interessant? Wat geeft je inspiratie? Daar kan jouw zoektocht naar zin mee beginnen. Daar kan creativiteit uit knallen.

Soms wordt die gevonden zin voor iets, ook gemakkelijk weer onderuitgehaald. Zo knipte ik gister een prachtige foto uit een tijdschrift. Een schilderij van Mondriaan. Het hangt in het Singer Laren museum. Mijn knipsel kan mooi op de koelkast. Iets om naar uit te kijken als we weer op openbare plekken mogen komen. De tentoonstelling heet ‘Spiegel van de Ziel’. Mooier kan toch niet? 

En dan lees ik vanmorgen het nieuws. Blijkt er vannacht dus gewoon een inbraak te zijn geweest in het museum. Dikke kans dat het stuk gejat is. Zo gek kan het lopen. “Moet ik weer wat nieuws verzinnen.” En dat bevestigt het maar weer. Ik zoek houvast, terwijl het mentale flexibiliteit zou mogen zijn. Het woordje "moeten" is natuurlijk sowieso verboden :D. 

Er zijn een hoop processen onderbroken op dit moment, maar zin zoeken raakt nooit onderbroken. Het kan overal, op meerdere vlakken en het voelt soms als een frisse start. Geef jezelf de ruimte. Kijk met open blik. Word niet boos als het even tijd nodig heeft.

Geef kleur aan je ritme.

We weten allemaal dat het vinden van een juiste structuur ten goede komt aan onze gezondheid. Echter valt het mij juist op dat mensen in tijde van het coronavirus meer bezig zijn met het vinden van een nieuwe structuur, in plaats van de oude structuur te omarmen. Zoek op de socials naar #wcrol, #hamsteren en #madiwodovrborrel. Het merendeel van de selfies wordt gemaakt in flubberige joggingbroek. Lees op twitter dat vrouwen bh-loos de dag doorbrengen. Gewoon omdat het kan.

En misschien onverwachts, maar juist als het gaat om kleding kunnen we een hoop doen om een gezonde mindset vast te houden. Tijdens een aankleedritueel, voer je onbewust handelingen in een vaste volgorde uit. Tot aan het strikken van je veters toe. Bestudeer dit maar eens!

Een belangrijke mentale voorbereiding op de dag is bedenken wat je aan zult trekken: ‘Heb ik een belangrijke meeting? Matcht dit goed? Is het schoon?’ Je bent met je volle aandacht bij de taak ‘aankleden’. Eenmaal aangekleed, ben je klaar om de dag te beginnen en ook je brains zijn opgewarmd. 

Ik hoor je denken: ‘Ik zie de hele dag niemand, waarom zou ik me leuk aankleden?’ Door goed verzorgd voor de dag te komen, draag je namelijk bij aan een positief zelfbeeld. Je bent het waard om jezelf aandacht te geven. Kies daarom voor stoffen die je blij maken, die prettig aanvoelen. En wil je in deze tijd niet gaan voor je gebruikelijke driedelig kostuum of bh? Kies dan met zorg een look waarin je comfy én verzorgd combineert.

Een mooie tip is om de kleur van je kleding hierin mee te nemen. Want het is vanuit de kleurenpsychologie bekend dat kleuren onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Ikzelf mis de natuur enorm en kies daarom veel voor groen. Groen kalmeert ook nog eens de emoties. Dat is weer handig om mijn werk goed uit te kunnen blijven voeren. En ligt groen niet in de kast? Dan kies ik met zorg groene accessoires.

En aan het einde van de dag is de coolingdown: Outfit uit. De dag afdouchen. Relaxmodus kan aan. Brains are ready to chill.  

Meer artikelen op LinkedIn 

 
E-mailen
Bellen